El Berguedà està situat entre la Catalunya central i el Prepirineu. La comarca, amb Berga com a capital, té 39.774 habitants, una superfície de 1.185 km2 i una densitat de població de 33,56 hab/km2. Està constituïda per 31 municipis, dels quals trenta pertanyen a la demarcació de Barcelona i un a la de Lleida (Gòsol).
A la comarca hi ha unes 1.085 empreses i la seva economia està basada sobretot en el tercer sector amb un pes molt important dels serveis, seguit de la indústria, la construcció i el sector primari.
El turisme també és, sense dubte, un important actiu econòmic de la zona.
Agència de Desenvolupament del Berguedà
L’ADB és una entitat pública de la Xarxa Emprèn creada el 1989 que presta, entre d’altres, un servei integral a les persones emprenedores: informació i assessorament, pla d’empresa, detecció de les competències emprenedores, ajudes, registres i diferents formacions sobre el seu àmbit d’actuació. Un cop creada l’empresa, continuen oferint-li assessorament en la consolidació i gestió del negoci.
Concretament, el ‘Servei Empresa’ de l’entitat és l’encarregat de facilitar la creació, implantació i consolidació al Berguedà de projectes empresarials i potenciar el dinamisme i desenvolupament econòmic de la comarca, la seva competitivitat i activar la creació d’ocupació i autoocupació. Paral·lelament, treballa per aconseguir la crida de talent, l’arrelament de joves al territori i la millora del nivell de vida de la població.
Alguns projectes destacats de l’entitat són:
- UP Berguedà i Festival Up Berguedà
Programa escolar amb alumnes de primària i secundària per potenciar la creativitat i innovació, l’emprenedoria i el compromís social amb la comarca, a través d’afrontar problemàtiques reals existents detectades per empreses i entitats del Berguedà i alineades amb els ODS 2030. Al curs 2021-22 hi van participar 417 alumnes de 14 centres educatius.
A final de curs, els alumnes expliquen la seva solució en públic a la gran final dins el Festival UP Berguedà (4 dies), on les empreses i entitats valoren l’aplicació de les solucions plantejades. A més, també es realitza una hackaton per a persones emprenedores, conferències i espais de networking… En total, en la primera edició, es van dur a terme més de 40 activitats diferents.
- Agroinnova 4.0 (Programa Primer)
Programa formatiu i de mentoria, emmarcat dins el Programa Primer del Departament d’Empresa i Treball (cofinançat per la Unió Europea), que va adreçat a emprenedors/es i empreses amb projectes i/o productes innovadors dins de la cadena de valor agroalimentària. Agroinnova 4.0 aposta per l’especialització i la competitivitat d’aquest tipus d’emprenedoria al Berguedà a través d’un procés de preacceleració que ofereix solucions i respostes innovadores a les necessitats, reptes i oportunitats del territori.
- Xarxa Berguedà Impulsa
Plataforma i creació de dinàmiques i sinergies que afavoreixin la creació d’un ecosistema emprenedor a la comarca. Les empreses i persones emprenedores adherides poden compartir i intercanviar experiències i coneixements, difondre el seu projecte, tenir accés a continguts i formacions exclusives, etc.
- Viu al Berguedà
Web on es recullen els recursos existents i informació d’interès per les persones que viuen o volen viure, treballar o autoocupar-se a la comarca.
En els darrers 3 anys, l’ADB ha atès a unes 270 noves persones emprenedores, s’han creat 77 empreses i 113 llocs de treball.
Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà
L’ACEB, que forma part de la Xarxa Emprèn, també ofereix informació, orientació, seguiment tècnic i formació a les persones emprenedores.
Les principals accions que porten a terme des de l’entitat són:
- Programa Consolida’t. Impulsa el teu negoci
Programa de suport a la consolidació, l’enfortiment i la renovació del treball autònom, consistent en projectes que inclouen accions d’assessorament personalitzat i de formació en la gestió del negoci de persones treballadores autònomes que volen fer un pas més en el seu sector.
- Emprèn +, escola de lideratge en clau de gènere
La comissió ‘ACEB Suma’ i el Consell Comarcal del Berguedà han impulsat un projecte innovador: ‘Emprèn+, escola de lideratge en clau de gènere’, amb la voluntat de formar persones, empresaris i empresàries del territori que vulguin exercir una posició directiva amb unes eines de lideratge tenint en compte la perspectiva de gènere.
La col·laboració entre les dues entitats ja té cert recorregut amb algunes activitats de sensibilització als centres de primària del Berguedà. Arran d’aquest objectiu comú; explicar, divulgar i sensibilitzar els infants del paper de la dona a la societat i al món empresarial, va néixer la idea de crear un projecte innovador i pilot, en l’àmbit més acadèmic, per tal de formar persones del territori amb eines de lideratge en clau de gènere.
La primera edició del projecte, amb la voluntat que sigui una proposta anual, es desenvolupa en tres sessions a les instal·lacions de l’ACEB a Berga amb la finalitat de buscar la reflexió sobre com s’exerceix la capacitat d’influència, de comunicació i de lideratge en una societat amb pocs referents femenins.
- Xerrades de sensibilització en emprenedoria als instituts
Les comissions ‘Sèniors ACEB’ (exdirectius/es) i ‘ACEB Suma’ (empresàries i directives del Berguedà) celebren periòdicament conferències a escoles de primària.
Entre l’any 2019 i 2021, l’ACEB ha atès a 143 persones que han rebut assessorament i formació per emprendre i s’han beneficiat gairebé 600 persones de les seves 38 accions de sensibilització.
Per últim, també volem destacar que enguany s’ha inaugurat l’Espai 9, nou coworking a Viladomiu Nou, impulsat per l’Ajuntament de Gironella i que està situat en una antiga colònia tèxtil, que fou un dels principals motors econòmics del municipi.
Emprenedors/es destacats
De la comarca n’han sorgit diversos projectes, alguns reconeguts, com és el cas de Liken Skis, que fabrica esquís de fusta d’altes prestacions de manera artesanal i personalitzada (80 parells l’any) i que ha rebut premis d’emprenedoria nacionals de la Generalitat i de l’Estat, juntament amb el reconeixement de grans esquiadors.
Oriol Baró, enginyer industrial i fundador de la marca, ens explica que “Feia 15 anys que treballava i vivia a Barcelona, en una feina estable en una multinacional, però el meu objectiu era tornar al Berguedà, a casa meva, la Pobla de Lillet. La idea de fer-me uns esquís per ús propi va sorgir el 2016 i es va materialitzar 2018, quan vaig veure que el producte era viable i que podia crear el negoci”. Baró reconeix que “quan vaig començar tenia molta por, però necessitava aquest canvi vital… A més, em vaig instal·lar a la botiga de roba de la meva mare, que estava a punt de jubilar-se, i aquí és on tinc ara la botiga i el taller”. També ens comenta que “L’ADB em van assessorar molt bé per emprendre i el fet de tornar aquí també he pogut ajudar a dinamitzar més el poble”.
Pel que fa al negoci, l’Oriol ens comenta que “si tenim en compte la Covid-19, confinaments comarcals… aquest any començo a veure els números en positiu i tinc la sort que cada client és el meu primer principal prescriptor. Tots els esquís els faig jo mateix a mà, a mida i per encàrrec, no tinc estoc. Tardo de 5 a 8 setmanes a fer-ne un parell. No tinc col·laboradors/es treballant amb mi al taller, només alguns esquiadors externs que fan les proves del producte”. Respecte els seus plans de futur, l’Oriol ho té clar: “Vull mantenir l’essència. No penso en el fet de créixer. La idea és consolidar cada producte que faig i continuar amb la producció de 80 a 90 parells d’esquís a l’any… jo vaig tornar al Berguedà a fer un canvi de vida, no per fer diners, sinó per ser feliç”.
A part de Liken Skis, també volem destacar: Coop Berguedà (productes del sector primari del Berguedà), Més Habitable (consultoria en bioconstrucció), Guies d’arrel (empresa de guiatges de muntanya Inclusius), Delícies del Berguedà (iogurts naturals amb projecte social), CatExperience (agència de viatges online especialitzada en turisme de festes i tradicions de Catalunya), L’Escairador (conreu, escairat i comercialització de cereals antics preservats o recuperats i autòctons) i Baby Q (productes fets a mà per als infants).