Iniciar un projecte cooperatiu

La cooperativa, el model més viable per engegar un projecte col·lectiu

 

La cooperativa esdevé el model empresarial més adequat per engegar un projecte entre un grup de persones o entitats. Tant per la seva naturalesa de gestió democràtica, com per la prioritat que es dona a les activitats de cadascuna de les persones sòcies per sobre del capital. 

Sobre les persones que seran sòcies, en el cas de voler engegar un projecte cooperatiu o de l’economia social, a més de treballar en les habilitats individuals de cadascun de les persones, s’haurà de reforçar l’encaix de les diferents realitats i necessitats de cada persona vers el projecte. Doncs, es recomana tenir en compte les següents característiques:

1. Actitud emprenedora
2. Lideratge Col·lectiu
3. Generació de valor
4. Gestió compartida
5. Orientació al mercat

Un bon començament i per tenir més informació sobre competències bàsiques i capacitats de l’emprenedoria col·lectiva podeu consultar la guia “L’ Emprenedoria Cooperativa”, realitzada per la Federació de Cooperatives de Catalunya, que està a disposició de forma gratuïta en el següent enllaç:

Test de l’emprenedoria cooperativa

Per continuar, també podeu conèixer i valorar millor si compteu amb les competències i capacitats específiques per impulsar un projecte comú en format cooperatiu i altres aspectes en el següent test que s’ha realitzat des de la Federació de Cooperatives i la Xarxa Emprèn, de la Generalitat de Catalunya

Des de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, formem part de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, entitat amb la qual col·laborem per promocionar l’ESS i el cooperativisme al territori. Juntes donem suport i assessorament a aquells nous projectes que volen néixer o bé ajudem a consolidar-los, a més de proporcionar informació sobre ajuts i subvencions que us poden ajudar. Tant si esteu en un moment inicial, com si voleu explorar noves activitats, o qualsevol pregunta, no dubteu a fer-nos-les arribar. Intentarem ajudar-vos en:

  • Identificació i viabilitat de la idea de projecte. Ideació i model de negoci
  •  Procés de constitució i tràmits
  • Xarxa relacional de diferents entitats de suport, finançament, col·laboració, coneixença, etc
  • Ajuts i subvencions 

Per saber-ne més, desenvolupar les vostres capacitats emprenedores i començar a dissenyar el vostre projecte, contacta amb el Servei d’Empresa de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. Demana hora als nostres tècnics clicant aquí.